Sakk Egylet Nagyatád

Sakk Egylet Nagyatád

SZJA 1 % ADÓSZÁMUNK 18768604-1-14

Támogatóink:



 

 
Bemutatkozás
 
1954 október 22-én születtem Nagyatádon. Itt végeztem alapfokú iskoláimat, majd Szegeden szereztem matematikus diplomát 1979-ben. Első munkahelyem a VIDEOTON Tabi Gyáregysége volt. 1985-ben tértem haza Nagyatádra és azóta ott élek feleségemmel és két gyermekemmel. Itt aztán szinte azonnal kapcsolatba kerültem a nagyatádi sakkélet szervezésével.
Igazából nem is emlékszem arra, mikor és kitől tanultam meg sakkozni, az biztos, hogy 6-8 éves koromban más ismertem a játékot. Egyetemista koromig a sakk számomra csupán egy amatőr hobbi volt. 1970-től rendszeres olvasója voltam a Magyar Sakkéletnek, többször elnyertem a „Feladványrovat” kiváló fejtője címet. Akkoriban egy ilyen cím megszerzése, a létra megmászásával még évekig tartott 1973-ban egy évre még a „64” című orosz sakkújságra is előfizettem. Csapat híján már ekkor megérintett a levelezési sakk is, de ezt katonai szolgálatom miatt félbe kellett szakítanom.
A versenyszerű sakkozással aztán első munkahelyemen Tabon kerültem kapcsolatba. Itt játszottam 25 évesen az első verseny partimat, ebből kifolyólag aztán igazából sohasem tanultam meg sakkozni. Hiányoztak az alapok és ezt már nem tudtam pótolni. Itt nem is mélyedtem el nagyon a játékban, hiszen megszületett két gyermekem és két katonai szolgálat is esett erre az időszakra.
            1985-ben aztán hazaköltöztünk Nagyatádra, ahol akkor Fejér Zoltánnak köszönhetően pezsgő városi sakkélet folyt. Itt raktuk le aztán a mai sakk csapat alapjait. Ősszel már a megye bajnokságban játszottunk és megkezdtük mai napig tartó hosszú menetelésünket.
            Hamar kiderült, hogy az igazi erősségem nem a sakkjáték, hanem a játék szervezése. Gyorsan magamhoz ragadtam a kezdeményezést és öt év játék után feljutottunk a Nemzeti Bajnokság második osztályába, ahol már 18 évet töltöttünk el. Ebben az időszakban számtalan megyebajnoki címet szereztünk és az utóbbi években eljutottunk az NB-II-es dobogó legfelső fokáig is. Időközben több mint tíz évig töltöttem be a Megyei Szövetség titkári pozícióját is.
            Tábla mellett különösebb eredményeket nem értem el, de közben többször is visszatértem a levelezési sakkhoz. Először még középiskolásként 1973-ban játszottam magyar mezőnyben, majd Tabon 1984-ben már nemzetközi vizekre eveztem és a kilencvenes évekig mintegy száz játszmát váltottam ellenfeleimmel. Ebben a műfajban az igazi ugrás 1998-ban következett, amikor egy félreértés miatt nemzetközi mesteri csoportba soroltak be. Itt már szép sikereket értem el, aztán 1991-ben csapatban toronymagasan megnyertük a magyar bajnokságot. Ennek köszönhetően meghívást kaptam a válogatottba. Sikeres szereplésünknek köszönhetően aztán a következő versenyen aztán már én voltam a magyar válogatott csapatkapitánya. Ezt a posztot lassan már tíz éve töltöm be, sőt időközben én lettem a Magyar Sakkszövetség és az ICCF (Nemzetközi Levelezési Sakkszövetség) egyik összekötője.
            Végül megemlítem, hogy Somogy megyéből egyedüliként felkerültem a Magyar Posta által 2004-ben kiadott bélyegsorozatra. A bélyegsorozaton Bottlik Iván: Kis magyar Sakktörténet című könyve szerepel mikroírással.
 
Eredmények, elismerések:
 
Sakk Szakedző oklevél, 2004
 
 
Levelezési sakk eredményei:
 
Magyar Bajnokság csapat I. hely, (1999-2001)
XIV. Levelezési sakkolimpia elődöntő, 5. tábla, 2000-2002 (SIM norma teljesítés)
XIV. Levelezési sakkolimpia döntő, 3. tábla, 2003-2006 (IM norma teljesítés)
XV. Levelezési sakkolimpia elődöntő, 1 tábla, 2005-2006 (IM norma teljesítés)
XVII. Levelezési sakkolimpia elődöntő, 3. tábla, 2007-2008 (IM norma teljesítés)
XVIII. Levelezési sakkolimpia elődöntő, 4. tábla 2009-
AEAC-5 Years, Alcazar jubileumi verseny, II. hely (SIM norma teljesítés)
Interzonal 2008, 4. tábla