Sakk Egylet Nagyatád

Sakk Egylet Nagyatád

SZJA 1 % ADÓSZÁMUNK 18768604-1-14

Támogatóink:



 

Nagyatád Sakkéletének alakulása
 
 
         Nagyatádon az idősebbek elmondása alapján mindig aktív sakkélet folyt. A két világháború között és azt követően is kávéházakban, éttermekben iparos körökben hódoltak a játék szépségének a fekete fehér mezők szerelmesei. Versenyszerűen ugyan nem játszották a játékot, de minden kornak meg voltak a kiemelkedő helyi játékosai.
         Az első versenysakkozó, aki jelentősebb eredményekkel rendelkezett valószínűleg a közelmúltban elhunyt Horváth Miklós volt. Mivel Nagyatádon nem működött sakk egyesület ő is kénytelen volt Kaposvárra bejárni sakkozni. Többszörös megyebajnokként számtalan kísérletet tett Nagyatádon a versenyszerű sakkozás meghonosítására, ezek a próbálkozások végül mégsem vezettek eredményre.
         Sokat köszönhetnek a város sakkozói Fejér Zoltán szervező munkájának, aki a 80-as évek elején sorra rendezte az amatőr versenyeket, egyéni és csapatbajnokságokat. Nem volt ritka a versenyeken a 30-40-es létszám sem és több éven keresztül folytak tíz csapatos városi bajnokságok is.
         Az új időszak aztán 1985-ben köszöntött be, amikor leraktuk a ma is működő csapat alapjait. Ekkorra érett be egy igény a versenyszerű sakkozás beindítására. Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően a Dél-Somogyi Mezőgazdasági Kombinát lett a frissen megalakult csapat első támogatója és a csapat mint a Somogytarnócai Medosz sakk szakosztálya működött. Az első év nehézségei után aztán a csapat megtalálta későbbi, végleges helyét a Művelődési Házban, ahová az akkori igazgató Ludán Imre fogadta be csapatunkat. Ettől kezdve a csapat, mint Nagyatád város csapata egy biztonságot adó helyszínnel és aránylag biztos háttérrel működött tovább.
 
 
         A megalakult csapat egy aktív magra támaszkodott, akik meghatározták a kezdeti évek csapatát. Horváth Miklós az első hívó szóra visszatért Kaposvárról és vállalta a csapat éltáblásának szerepét. Három játékos Tálos László, Kiss Attila és Veres Győző rendelkezett ekkor már valamilyen értékszámmal és melléjük sorakozott fel Fejér Zoltán, Sasvári Tamás, Cserti László és Rózsa Ferenc. Ők alkották az első évek csapatának magját. Hozzájuk csatlakozott később iskoláik befejezésével Percze János, Percze Gábor és Béres Kornél. Ez a csapat aztán gyorsan elfoglalta helyét a megye középcsapatai között, majd folyamatosan javuló játékkal és nem utolsó sorban a rendszeressé váló edzéseknek köszönhetően kezdetét vette a megyei csapatbajnoki cím megszerzéséért folyó küzdelem. A fő rivális ezekben az években a Tabi MSC csapata volt, akik Molnár Aurél, Mihalecz Attila, Makai Gyula, Bocska János és Süveges Róbert vezetésével szintén hasonló erőt képviseltek.
         Csapatunk egy újabb szerencsés folyamat végén a 90-es évek elején pont akkor ért fel a csúcsra, amikor a Magyar Sakkszövetség elhatározta, hogy átszervezi az addig működő csapatbajnoki rendszerét és kialakítja a ma is működő bajnoki rendszert. Ennek megfelelően csapatunk mint Somogy megye bajnoka meghívást kapott az újonnan kialakított NB-II-es sakk csapatbajnokság Asztalos Lajos csoportjába. Ezzel kezdetét vette Nagyatád egyik sikeres sportágának felfelé ívelő szakasza.
 
 
         Nagyatád az egyetlen csapat, amely a bajnokság átszervezése óta folyamatosan tagja az NB-II Asztalos Lajos csoportjának. Nem azért, mert más csapatok nem lettek volna hasonlóan sikeresek, hanem azért, mert a csoportok közötti területi mozgások, a feljutások és kiesések folyamatosan cserélték a csapatokat a csoportban.
         Sosem felejtem el az első mérkőzésünket az NB-II-ben. Keszthelyre utaztunk, az akkor már magasabb osztályokat is megjárt Keszthelyi Spartacus csapatához. Itt aztán rögtön szembesültünk azzal a különbséggel ami egy megyebajnok és egy régi rutinos NB-s csapat játéktudása között mutatkozik. Kikaptunk 10.5-1.5-re, ráadásul ekkora vereséget abban az idényben még két másik csapattól is el kellett szenvedni. Az utolsó helyen végeztünk és ismét szerencsénk volt. Ebben az idényben még nem volt kieső, a Magyar Sakkszövetség tovább folytatta a csoportok feltöltését.
         Nos, el kellett gondolkodni azon hogyan tovább. Időbe telt, amíg tudomásul vettük, hogy Nagyatád kis város ahhoz, hogy egyedül ki tudjon állítani egy ütőképes csapatot ebben a bajnokságban. Elkezdtük a csapat erősítését, ami aztán több-kevesebb konfliktus kialakulásával járt. Ma is kevesen veszik tudomásul, hogy egy csapatnak az elejét kell megerősíteni, aminek egyenes következménye, hogy a végéről fognak kiszorulni az addig stabil csapattagnak számító helyi játékosok. Ebből nekünk is számtalan konfliktusunk akadt, viszont a csapat kezdett elszakadni az osztályozó rémét jelentő helyektől. A 90-es évek közepére aztán egy jó középcsapatot sikerült kialakítani, majd lassan kialakult a mai csapat gerince. A fiatalok elkezdtek felnőni a feladatokhoz és a külső, Nagyatádra vendégként érkező játékosok is sikeresen épültek be a csapatba. Fontos erősítést jelentett a Nagyatádon letelepedő Vrban Mladen, aki minden évben sikeresen küzd meg a legjobb első táblás címért.
         A 2000-es évek közepétől aztán megkezdtük a dobogó folyamatos ostromát. Mára minden ellenfelünk tudja, hogy Nagyatádon nem számíthat könnyű mérkőzésre. A 2006/2007-es idény aztán feltette a koronát a csapat működésére, hat pont előnnyel, veretlenül szereztük meg a bajnoki címet. Nem biztos, hogy ez volt a legerősebb csapatunk, amivel a bajnokságokban eddig részt vettünk. Most azonban mindenki akarta a sikert. A történeti hűség kedvéért a bajnoki címet megszerző csapat névsora.
Vrban Mladen, Percze János, Béres Kornél, Gyugyi Péter, Vrban Sztyepan, Ferencz Miklós, Szijártó András, Bocska János, Percze Gábor, Ehrbár Tibor, Koppány Tamás, Szijártó Attila, Lipcsei Ádám, Vass Péter, Percze Rajmond.
         A bajnoki cím megszerzésével természetesen lehetőség nyílt egy magasabb osztályban történő indulásra. Ezt a lehetőséget a későbbi években helyezettként is megkaptunk, de nem kívántunk élni vele. Ezzel a csapattal az NB/I/B-ben nem sok eséllyel indulhatnánk, további erősítésre lenne szükség. Itt már egyértelműen fizetett játékosok kerültek volna a csapathoz, amit több okból kifolyólag nem támogattam. A játékosok végül elfogadták a döntést és maradtunk a már jól megszokott közegünkben. Itt aztán a későbbi években további dobogós helyezéseket értünk el.
 
 
         Bármennyire is szeretnénk, nem tartozunk Magyarország kiemelkedő utánpótlás nevelő egyesületei közé. Lehetőségeinkhez mérten mindig támogattuk a fiatalokat. Volt idő, amikor uraltuk a megye korcsoportos bajnokságait és voltak halványabb időszakok is.
         A saját nevelésű gyerekek közül az első jelentősebb sikert a Kiss Borbála, Salekovics Tünde, Bódis Anett összetételű csapat érte el a csapat diákolimpia országos döntőjén elért 11. helyükkel. Őket követte egy újabb hullám, ahol a Horváth Attila, Koppány Tamás, Varga Tamás, Virovecz Csaba, Herjet Péter, Zsiga Gábor adta éveken keresztül a megyei bajnokságban szereplő csapat gerincét. Nekik köszönhetően egyesületünk több bajnoki címet is szerzett. Ők aztán már rendre beépültek az NB-II-es csapatunkba is, és hozzájárultak elért sikereinkhez. A következő hullámban Szijártó Attila, Szijártó András, Vass Péter és Percze Rajmond nőttek fel eredményeikkel a feladatokhoz.
         Az előbbiekben felsorolt fiatalok közül aztán már felnőttként is többen beépültek a csapatba. Horváth Attila később aztán munkahely váltást követően más csapathoz igazolt. Koppány Tamás, Szijártó Attila, Szijártó András, Vass Péter és Percze Rajmond pedig ma is csapatunk aktív tagja.
         A saját nevelésű játékosok mellett több, más településen lakó fiatal kapott versenyzési lehetőséget Nagyatádon. Nem lenne igaz, ha azt állítanánk, hogy mindezt önzetlenül biztosítottuk volna számukra. A csapatnak mindig szüksége volt ifjúsági versenyzőre és ha ezt nem tudtuk saját nevelésből megoldani, akkor szerezni kellett tehetséges fiatalokat. Ezt azonban mindig úgy próbáltuk megoldani, hogy mindkét fél elégedett legyen ezzel a megoldással. Álljon itt ezeknek a fiataloknak a listája is.
Herner Ágnes, Rázsits Tamás, Barkóczy Gábor, Molnár Roland, Szarvas Zoltán, Csikós Gergő, Mánfay Máté, Lipcsei Ádám, Für Katinka.
         Sajnos Somogy megye csapatai sem dicsekedhetnek kiemelkedő utánpótlás nevelési eredményekkel. Ennek köszönhetően fiataljaink már évek óta erősítenek vendégjátékosként más csapatokat a megyei csapatbajnokság küzdelmeiben. Az utóbbi években többnyire nagyatádi játékosok adták a nagybajomi és fonyódi csapat ifjúsági versenyzőit.
 
 
         A sakkozásban, mint általában a sport más területein is különböző változatok léteznek. A levelezési sakk egy olyan ága a sakknak, amikor a versenyzők egymástól távol találhatók és az esetek többségében személyesen nem is ismerik egymást. A levelezési sakkban Magyarországnak szintén nagy hagyományai és szép eredményei vannak.
         Csapatunkból korábban már többen is játszottak levelezési sakkot. Ezt a hagyományt aztán a VIII. Levelezési Magyar Bajnokságba (1999-2001) történő nevezéskor felelevenítettük. Ez a visszatérés aztán olyan jól sikerült, hogy csapatunk a korábbi kétszeres bajnok Gödöllőt megelőzve magasan nyerte el a bajnoki címet. A csapat tagjai Kiss Attila, Percze János, Sasvári Tamás és Ferencz Miklós voltak. A csapatbajnokság mellett aztán többen bekapcsolódtunk az egyéni küzdelmekbe is, ennek köszönhetően többünket meghívtak a magyar válogatottba is. Ezeken a versenyeken rendre jó eredményekkel járultunk hozzá a magyar csapat szerepléséhez. Ma már nem képzelhető el a magyar válogatott játékosaink nélkül, így jelenleg a XVIII. Olimpián már négyen, Percze János, Sasvári Tamás, Kiss Attila és Percze Rajmond is a csapat tagjai vagyunk.
         Egyéniben Sasvári Tamás érte el a legjobb eredményeket a 63. Európa Bajnokság döntőjén második helyen végzett, ezzel második alkalommal is teljesítve a nemzetközi nagymesteri címet. 2007-ben aztán az ICCF kongresszusa az elért eredmények alapján Sasvári Tamásnak Nemzetközi nagymesteri (GM), Kiss Attilának és Percze Jánosnak pedig nemzetközi mesteri címet (IM) ítélt oda. 2009-ben aztán megint sikerült előbbre lépni Kiss Attila és Percze János is megkapta a senior international master (SIM) címet.
         Rajtunk kívül az utóbbi időben csapatunkból többen kóstolgatják ezt az ágát a sakknak. Előbb Szijártó András és Szijártó Attila indultak a világ kupán. Az utóbbi években pedig Ehrbár Tibor, Für Katinka és Vass Péter tett kirándulást erre a területre.
 
 
         Mint korábban már írtam csapatunk otthona a Nagyatádi Művelődési Ház. A kezdetekben, amíg a sport törvény nem követelte meg ilyen néven is szerepeltünk. 1994-ben aztán megalakítottuk a Nagyatádi Sakk Egyletet és az utóbbi tíz évben már a hatályos törvényeknek megfelelően önálló egyesületként működünk. Fő támogatónk Nagyatád Város Önkormányzata, ennek a támogatásnak köszönhetően egy stabil alapról indulhatunk. Sikerült megnyerni a sakknak más támogatókat is és az utóbbi években sikeres pályázatokat tudunk benyújtani. Két éve kérjük a magánszemélyek támogatását az SZJA 1 % erejéig.
         Edzéseinket rendszeresen péntekenként 17 órától tartjuk. Az edzések nyilvánosak és ingyenesek, bárki látogathatja.
         A működés során évek óta meg kell felelni számtalan törvényi előírásnak. Egyik ilyen dolog a kötelezően előírt edző foglalkoztatása. Azért, hogy ennek a feltételnek is meg tudjunk felelni 2002-2004 között elvégeztem a Testnevelési Egyetem sakk szakedzői szakát. Csapatunkból hét játékos rendelkezik versenybírói képzettséggel, közülük ketten országos versenybíróként is működnek.
         Zárásként szeretnék néhány dolgot megemlíteni. Az 1985-ig visszanyúló kezdetekből a mai csapatban már csak két személy található. Rajtam kívül már csak Sasvári Tamás tagja egyesületünknek, a többiek kicserélődtek. Nem lenne korrekt, ha azt állítanám, hogy a csapat működése során minden területen demokratikus döntések születtek. A kezem nyoma igen erősen meglátszik a tevékenységen. Azt már nehéz lenne eldönteni, hogy hova jutottunk volna egy más stílusú vezetéssel. Lehet, hogy túlságosan szigorúan intézem a dolgokat, hogy ez így van-e rendjén, azt majd a történelem eldönti. Valahogy emlegetni fognak bennünket mindenképpen, elismeréssel vagy bírálattal. Egy dolog azonban biztos 18 évet még egyetlen nagyatádi csapat sem töltött el folyamatosan ilyen magas osztályban.
 
Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt, látogatót versenyeinkre, rendezvényeinkre.
 
Nagyatád, 2010
 
                                                                                                                                                  Kiss Attila
 
                                                                                                                                        a Sakk Egylet elnöke